Ministerul EducaÈ›iei È™i Cercetării a stabilit, în vederea cuprinderii Ã®n învăţământul preÅŸcolar a copiilor cu vârste între 3 ÅŸi 6 ani, derularea succesivă a următoarelor etape (la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ): 

  • reînscrierea copiilor care frecventează grădiniÈ›a Ã®n acest an ÅŸcolar ÅŸi doresc să o frecventeze È™i în anul È™colar 2020-2021;
  • înscrierea copiilor care nu au frecventat până acum acest tip de învățământ.

Reînscrierile se vor desfășura în perioada 25 mai - 5 iunie. ÃŽnscrierile se vor desfășura în două etape: 8 iunie - 3 iulie È™i 20 iulie - 10 august. Cazurile care nu au fost clarificate în cele două etape de înscrieri se pot rezolva în perioada 11 - 31 august.

Reînscrierile se pot efectua și prin poștă electronică, telefonic sau fax.

Pentru înscriere, părinÈ›ii pot comunica unității de învățământ prin poÈ™tă electronică, telefonic sau fax, datele necesare pentru a fi introduse în aplicaÈ›ia specifică din Modulul SIIIR - ÃŽnscriere la grădiniță 2020-2021.

Ocuparea locurilor libere, după finalizarea procesului de reînscriere, se va face cu respectarea prevederilor din legislația în vigoare și, cu precădere, în acest an școlar, a prevederilor Legii nr. 56/2019, asigurând cuprinderea tuturor copiilor de 5 ani în grupa mare, ca parte a învățământului general obligatoriu.

ÃŽn situaÅ£ia în care, într-o unitate de învăţământ, numărul cererilor de înscriere este mai mare decât numărul locurilor libere, vor fi aplicate, succesiv, criterii de departajare generale È™i criterii de departajare specifice.

Criteriile generale de departajare sunt următoarele:

  • existenÈ›a unui document care dovedeÈ™te că un copil este orfan de ambii părinÈ›i (situaÈ›ia copilului care provine de la o casă de copii/un centru de plasament/plasament familial se asimilează situaÈ›iei copilului orfan de ambii părinÈ›i);
  • existenÈ›a unui document care dovedeÈ™te că este orfan de un singur părinte;
  • existenÈ›a unui frate/a unei surori înmatriculat/înmatriculate în unitatea de învățământ respectivă;
  • existenÈ›a unui certificat medical de încadrare în grad de handicap a copilului, însoÈ›it de certificatul de orientare È™colară, eliberat de Comisia de orientare È™colară È™i profesională.

Criteriile specifice de departajare (elaborate de fiecare unitate de învăţământ preÅŸcolar, aprobate de Consiliul de administraÅ£ie al acesteia ÅŸi avizate de către consilierul juridic al Inspectoratului Åžcolar JudeÅ£ean/al municipiului BucureÅŸti până la data de 29 mai 2020) nu pot fi discriminatorii È™i nu pot include liste de preînscrieri. Pentru criteriile specifice stabilite, unitatea de învățământ va preciza documentele doveditoare pe care părintele trebuie să le depună în momentul validării cererii-tip de înscriere. Criteriile specifice de departajare vor fi aplicate doar după epuizarea criteriilor generale.

Orarul reînscrierilor È™i, respectiv, al înscrierilor va fi stabilit de conducerea unităţii de învăţământ ÅŸi va fi afiÅŸat, la loc vizibil, în fiecare grădiniţă, pentru informarea părinÅ£ilor ÅŸi a publicului interesat, inclusiv pe site-ul acesteia (dacă există) ÅŸi pe site-urile inspectoratelor ÅŸcolare.

Pentru asigurarea transparenÅ£ei procesului de reînscriere/înscriere, conducerile unităţilor de învăţământ preÅŸcolar vor mai posta pe site-ul unității de învățământ/ISJ È™i, la vedere, pentru toÅ£i cei interesaÅ£i, următoarele informaÅ£ii:

  • capacitatea instituÅ£iei (numărul de copii pentru care a fost proiectată);
  • numărul de locuri aprobat prin planul de ÅŸcolarizare pentru anul ÅŸcolar 2020-2021 (pe grupe de vârstă: mică, mijlocie, mare);
  • criteriile generale ÅŸi criteriile specifice pentru înscrierea copiilor;

MenÈ›ionăm că unităţile de învăţământ preÈ™colar particular vor afiÅŸa È™i informaÈ›ii privind statutul grădiniÈ›ei respectiv: autorizată să funcÅ£ioneze provizoriu sau acreditată de AgenÈ›ia pentru Asigurarea Calităţii în ÃŽnvăţământul Preuniversitar (ARACIP).

Pentru soluționarea diferitelor situații legate de reînscriere/înscriere în unitățile de învățământ preșcolar, ISJ/ISMB vor consilia și sprijini părinții, ținând cont, cu precădere, de interesul educațional al copilului. Inspectoratele școlare se vor asigura că sunt îndeplinite, în fiecare unitate de învățământ preșcolar sau cu grupe de preșcolari, condițiile organizatorice și logistice necesare.