Inspectoratul Școlar Județean Mehedinți încheie cu succes încă un proiect pentru tineri

 

Inspectoratul Școlar Județean Mehedinți a implementat în perioada 14 septembrie 2020-13 septembrie 2022 proiectul ,,PRACTIC – Practica la locul de muncă, poartă deschisă spre angajare’’. Proiectul a avut ca obiectiv major creșterea ratei de participare a elevilor din învățământul profesional și post-liceal la programe de învățare la locul de muncă în vederea îmbunătățirii perspectivelor de inserție pe piața muncii.

Grupul țintă a fost format din 181 elevi din învățământul secundar și terțiar selectați din 3 unități de învățământ din Drobeta Turnu-Severin: Colegiul Tehnic de Transporturi Auto, Colegiul Economic „Theodor Costescu” și Școala Postliceală Sanitară.

La finalul celor 2 ani de implementare, avem toate motivele să fim mândri de rezultatele obținute.

Am sprijinit cei 181 elevi prin servicii de consiliere și orientare profesională. Dintre aceștia, 154 au obținut un certificat de calificare profesională, alții și-au găsit un loc de muncă sau continuă să studieze.

Am încheiat parteneriate și am derulat stagii de practică la 11 agenți economici.

Am organizat 7 concursuri de practică la finalul cărora am acordat 36 premii în bani: 7 premii I în valoare de 700 RON, 7 premii II de 500 RON, 7 premii III de 250 RON și 16 mențiuni a câte 100 RON fiecare.

Am sprijinit 30 elevi de la Liceul Tehnic de Transporturi Auto să înființeze 2 firme de exercițiu și să participe la derularea de activități curente care simulează activități din firmele reale. La final, am organizat un târg de firme de exercițiu la care au participat cele 2 firme din proiect și alte 4 firme invitate.

Am acordat elevilor din grupul țintă subvenții lunare de 70 RON timp de 16 luni.

Mai mult, elevilor care au obținut certificatul de calificare profesională le-am acordat trusa viitorului angajat, un kit cu obiecte utile practicării meseriilor pe care și le-au ales.

Promovarea importanței consilierii și orientării profesionale și a beneficiilor practicii a depășit granițele școlilor partenere, printr-o amplă campanie pe care am derulat-o în 16 comunități din județul Mehedinți. Ne-am bucurat de participarea a 800 persoane la evenimentele de caravană.

Acum, putem afirma că am reușit să atingem toate rezultatele pe care ni le-am asumat la începerea proiectului. A fost un efort colectiv iar meritul revine atât experților din echipa de proiect cât și elevilor din grupul țintă, colaboratorilor agenți economici și nu în ultimul rând, școlilor care au găzduit caravanele ,,PRACTIC la consiliere’’ și ,,PRACTIC o meserie’’.

Proiectul a fost cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020.

Persoana de contact:

Cristian Harcău, Manager de proiect