03.10.2021

COMUNICAT DE PRESĂ

 Aplicarea Ordinului comun - Ministerul Educației (5.338/01.10.2021) și Ministerul Sănătății (1.082/01.10.2021) - pentru aprobarea măsurilor de organizare a activității în cadrul unităților/instituțiilor de învățământ în condiții de siguranță epidemiologică   

     Principala reglementare din Ordinul comun al Ministerului Sanatatii si Ministerului Educatiei nr. 1082/5338 din 01.10.2021 prevede actualizarea scenariului de funcționare al unității de învățământ pe parcursul anului școlar în funcție de cazurile confirmate de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 într-o clasă/grupă/unitate de învățământ.

    Cele două scenarii, care erau până acum constituite în jurul pragului de infectare de 6/1000 de locuitori , se transformă, potrivit ordinului comun, în următoarele situații:

Scenariul 1

     Participarea zilnică cu prezență fizică a tuturor antepreșcolarilor, preşcolarilor şi elevilor în unităţile de învăţământ, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de prevenire, indiferent de rata de incidență cumulată, până la suspendarea cursurilor cu prezență fizică, pe baza cazurilor confirmate într-o grupă/clasă/unitate de învățământ.

            - Scenariul 1- o unitate de învățământ în care niciun elev nu este confirmat pozitiv SARS-CoV-2, deci nicio grupă/clasa  nu este în sistem online

Scenariul 2

     Participarea zilnică în sistem online a elevilor, cu aplicarea dispozițiilor art. 6, în funcție de cazurile confirmate de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2  într-o grupă/clasă /unitate de învățământ, respectiv suspendarea cursurilor cu prezență fizică la nivelul grupei/clasei/unității de învățământ.

  • Scenariul 2 - dacă într-o unitate de învățământ, chiar și un singur elev este confirmat pozitiv SARS-CoV-2, deci o grupă/ clasă se află în sistem online. Elevii din grupele/clasele unde nu este confirmat niciun elev pozitiv SARS-CoV-2 vor continua cursurile cu prezență fizică
  • Scenariul 2- unitățile de învățământ în care numarul claselor care se afla în sistem online este mai mai mic decat 50% din totalul grupelor/claselor  din unitatea de învățământElevii din grupele/clasele unde nu este confirmat niciun elev pozitiv SARS-CoV-2 vor continua cursurile cu prezență fizică.
  • Scenariul 2 -in cazul în care50% din numărul total de grupe/clase din unitatea de învățământîși desfășoară activitatea în sistem online, întreaga unitatea de învățământ va avea cursurile suspendate pentru o perioada de 14 zile

    Măsura suspendării cursurilor la nivelul unității de învățământ este dispusă prin hotărârea C.J.S.U. Mehedinți, la propunerea conducerii unității de învățământ, cu avizul I.S.J. Mehedinți și al  D.S.P. Mehedinți

    Precizări privind reluarea cursurilor suspendate în situația în care numărul grupelor/claselor în sistem online  este mai mic decat 50% din totalul grupelor/claselor unității de învățământ:

  • Cursurile suspendate se pot relua cu prezență fizică începând cu a 8-a zi de la data confirmării cazului pozitiv, pentru elevii care prezintă rezultatul certificat negativ al testului antigen rapid sau RT-PCR realizat în ultimele 24 de ore.
  • Elevii care nu prezintă rezultatul certificat negativ al unui test antigen rapid sau RT-PCR, reiau cursurile cu prezență fizică după 14 zile de la suspendarea acestora. 
  • Elevii claselor VII- XII/XIII, vaccinați împotriva virusului SARS-CoV-2, pentru care au trecut cel puțin 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, precum și elevii care au fost confirmați pozitiv pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 în ultimele 180 de zile, dar pentru care au trecut mai mult de 14 zile de la data testului pozitiv,  pot continua cursurile cu prezența fizică. 

           Unitățile de învățământ urmăresc zilnic noile cazuri de infectare confirmate si păstrează legătura cu D.S.P. Mehedinți și I.S.J. Mehedinți în vederea efectuării anchetelor epidemiologice și a stabilirii măsurilor necesare de prevenire a infectărilor. 

Mariana Băloi- purtător de cuvânt, Inspectoratul Şcolar Judeţean Mehedinți